Kuchnia

pieczywko

buleczki jasne maslane z kruszonka

Składniki na ciasto:

700 g maki orkiszowej jasnej
1/2 kostki masła
200 ml mleka
30 g świeżych drożdży
50 g cukru trzcinowego drobnego
2 jajka


Składniki kruszonki:

około 100 g maki orkiszowej jasnej
2.5 łyżki cukru trzcinowego
1/4 kostki masła



Mąkę przesiewamy do miski.
Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy (wymieszane z niewielką ilością ciepłego mleka), ubite jajka z cukrem i roztopione masło (letnie).
Dokładnie wyrabiamy ciasto dodając w miedzy czasie pozostałe mleko. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wyrabiamy i formujemy kulki o średnicy około 5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem.
Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.


Kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem i roztopionym masłem (przestudzonym). Zagniatamy ciasto. Posypujemy bułeczki małymi okruszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation