Kuchnia

ciasta

Ciasto Rafaelo bez pieczenia

Składniki:
1 litr mleka
4 żółtka
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki maki pszennej
150 g wiórek kokosowych
4 cukry waniliowe
szklanka cukru
250 g masła

Ponadto:
100 g kokosu
300 g ciasteczek kokosowych

Żółtka ubić z cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru. Dodać obie maki i 250 ml mleka. Zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnka, wsypać resztę cukru i wiórki kokosowe. Zagotować. Zdjąć z gazu i wlać masę jajeczna, cały czas mieszając. Postawić raz jeszcze na gazie i mieszając zagotować. Zdjąć i ostudzić co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie przyrumienić pozostałe wiórki kokosowe.

W dużej misce ubić masło na puch. Dodawać partiami ostudzony budyń kokosowy, za każdym razem bardzo dobrze miksując.

Ciasteczka kokosowe ułożyć na dnie dużej formy. Wyłożyć 1/3 ilości kremu, rozsmarować. Powtórzyć czynność, zakańczając na kremie. Posypać przyrumienionymi wiórkami kokosowymi. Mozna tez zrobić jakiś wzorek. Włożyć do lodówki na kilka godzin, lub na cala noc. Podawać. Gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation