Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Jedzenie

Odrobina polskiej klasyki – pierogi ruskie, najpierw gotowane, a następnie podsmażane na maśle z cebulą.

Składniki:

Ciasto na pierogi
450 - 500 g mąki
300 ml bardzo ciepłej ale nie wrzącej wody
Farsz
700 g ziemniaków
350 g twarogu
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek do smażenia
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Pierogi
1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek do smażenia
1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę

Przygotowanie:

Ciasto
W dużej misce mieszamy wodę z połową mąki i solą.
Stopniowo dodajemy resztę mąki, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie plastyczne (o konsystencji ciepłej plasteliny) i nie będzie kleiło się do rąk.
Farsz
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedzamy i albo mielimy albo ubijamy na gładką masę.
Cebulę podsmażamy na patelni na maśle, aż będzie miała złoty kolor.
Ser i ziemniaki mieszamy dokładnie, na gładką masę w dużej misce, dodajemy cebulę i jeszcze raz mieszamy.
Doprawiamy obficie świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Pierogi
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, na środek każdego z kółek kładziemy łyżeczkę farszu.
Składamy na pół i zlepiamy. Jeżeli pierogi trudno się sklejają, zwilżamy palce odrobiną wody.
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Odcedzamy i osuszamy lekko ręcznikiem papierowym.
W dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy przez 2 - 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy pierogi, smażymy przez 3 -4 minuty na każdej ze stron, aż staną się złoto - brązowe i chrupiące.
Serwujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation