Kuchnia

Słodkości i inne

Kakaowe ciasto fasolowe - bez mąki, bez cukru, dietetyczne

Proporcje na małą keksówkę:

280 gram fasoli wcześniej ugotowanej (polecam Jasia firmy Kupiec), może być też puszka fasoli konserwowej, co bardzo przyspieszy przygotowanie ciasta, ale osobiście uważam, że bardziej wartościowa jest ta przygotowana własnoręcznie
5 jaj
ziarenka z połowy laski wanilii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia (polecam DorBio)
4 łyżki kakao odtłuszczonego
6 łyżek oleju rzepakowego
4 łyżki miodu /i tu pojawił się "szkopuł" o którym za chwilę/
8 tabletek stevi SteviJa

Fasolę, 3 jajka, wanilię i sól dokładnie zblenderować na gładką masę, u mnie do gry wszedł niezawodny Thermomix, który rozprawił się z masą w niecałą minutę. Kakao, sodę i proszek wymieszać w miseczce. Olej połączyć mikserem z miodem (ja mam miód już skrystalizowany, więc wyskrobałam 4 łyżki i przełożyłam do miseczki w kąpieli wodnej, aby się rozpuścił i po przejściu w stan płynny okazało się, że jest tego jedna pełna łyżka...więc moje ciasto jest mało słodkie). Tabletki stevii rozkruszyć i dorzucić wraz pozostałymi 2 jajkami do oleju i miodu, miksować na wysokich obrotach ok. 2 minut. Dodać puree fasolowe i kakao. Miksować do połączenia.
Przelać do foremki i wsadzić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 170 stopni na ok. 40 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wyjąć z formy i przekroić wzdłuż, wyłożyć na ciasto serek twarogowy wymieszany z bananem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation