Kuchnia

na okazję

Gulyasleves
Składniki

40 dag (łącznie) wołowiny i wieprzowiny od szynki
6 średnich ziemniaków
1 cebula
2-3 łyżki oleju
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki kminku
ewentualnie 1 czuszka
pomidor
zielona papryka



Sposób przygotowania

Cebulę posiekaj, usmaż na oleju, posyp słodką papryką, wymieszaj. Mięso pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, zwiększ płomień. Przypraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem we własnym sosie (jeśli będzie to konieczne, wlej trochę wody). Gdy mięso będzie prawie miękkie, dolej tyle wody, ile chcesz mieć zupy, i dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości. Dodaj kminek i czosnek. Możesz też włożyć zieloną paprykę (bez nasionek) i całego pomidora. Gdy jarzyny będą miękkie, wyjmij pietruszkę, paprykę i pomidora. Od razu podawaj. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, może dorzucić czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki. Zamiast mięsa można dać 4 parówki (podsmażone i pokrojone w plasterki) lub podobną ilość podsmażonej kiełbasy pokrojonej w kostkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation