Kuchnia

dobre

Lody cookies and cream, czyli z Oreo (bez maszyny)

2 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%)

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru (lub mniej, jeśli wolicie mniej słodko)

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

2 żółtka

10 pokruszonych ciasteczek Oreo

Żółtka ucieramy z cukrem, wanilią i solą. Śmietankę i mleko podgrzewamy razem do momentu, kiedy przy brzegu garnuszka pojawią się bąbelki. Dolewamy wąskim strumieniem do masy jajecznej, cały czas miksując. Mieszaninę wlewamy z powrotem do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając ok. 5-8 minut. Powinna zgęstnieć na tyle, żeby oblepiać zanurzoną w niej łyżkę.

Ponieważ podczas gotowania mogą powstac grudki, przecieramy ją przez drobne sitko. Wlewamy do pojemnika, zakrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do zamrażarki na ok. godzinę. Kiedy zacznie twardnieć, dodajemy ciasteczka i mieszamy. Po upływie kolejnej godziny wyjmujemy, mieszamy i zamrażamy ponownie. Teraz, kiedy juz odpowiednią stwardnieją, są gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation