Kuchnia

Ciastka i słodkości

Czekoladowe ciasteczka - przepis Marty

Składniki (ok.20 ciasteczek):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady
125 g masła Lurpak
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego
100 g czekoladowych kropelek
100 g mocno czekoladowych ciasteczek
Piekarnik rozgrzać do temp. 165 C. Mąkę przesiać wraz z kakao, sodą oczyszczoną i solą. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodać cukier, jajka i olejek i zmiksować na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę suchych składników.

Na koniec dodać czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszać. Czekoladowe ciasteczka zmiksować blenderem na „piasek”. Ciasto nakładać na łyżkę, a następnie formować kulkę i obtaczać w rozkruszonych ciasteczkach. Spłaszczyć dłonią i przekładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 12- 15 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mogą być dość miękkie, ale szybko skruszeją ; )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation