Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Sernik

Sernik na zimno z musem truskawkowym
- Pomyslowi.net

Składniki (tortownica o średnicy 25cm):

spód:
200g herbatników w czekoladzie
100g masła

środek:
500ml śmietany 36%
400g(duży kubek) serka typu Danio
2 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżki żelatyny

wierzch:
400g truskawek(mogą być mrożone)
2 pełne łyżki żelatyny
cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Herbatniki drobno pokruszyć (ja wrzucam je do malaksera, dzięki czemu są idealnie rozdrobnione). Masło rozpuścić, dodać do niego pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać - tak, aby czekolada, okruchy i masło połączyły się w jednolitą masę. Przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania białej masy.

Żelatynę (2 pełne łyżki) rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.Śmietanę ubić (nie musi być bardzo sztywna) pod koniec ubijania dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Na koniec wlać żelatynę i szybko zmiksować na wysokich obrotach. Masę przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki. Odczekać aż masa zacznie tężeć i wtedy zacząć przygotowywać mus truskawkowy.

Kolejne 2 łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostawić. Truskawki wrzucić do kielicha blendera, dodać cukier puder (ja dodałam 3 łyżki) i zmiksować na mus. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Mus truskawkowy wylać na tężejącą białą masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation