Kuchnia

gotowanie

Kurczak w kremowym sosie curry na ostro
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kurczaka
250 ml śmietany 18 % lub 150 ml mleczka kokosowego i 100 ml śmietany*
1 – 2 łyżki curry w proszku lub 2 – 3 łyżki pasty curry
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub starte na tarce
1 papryczka chilli lub chilli w proszku
½-1 łyżeczki pieprzu cayenne
3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub 1 łyżeczka sproszkowanego)
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
olej
sól, pieprz
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki, posyp solą oraz obficie pieprzem.
W misce wymieszaj posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli ( lub równowartość suchej przyprawy ), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw zamarynuj kurczaka i pozostaw na minimum 5 minut.
Na dużej patelni rozgrzej olej i delikatnie zeszklij posiekaną cebulę.
Dodaj zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
Następnie zmniejsz ogień i dodaj cukier, pastę curry ( lub curry w proszku ) oraz kurkumę.
Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 1 minutę.
Na koniec dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym ( lub śmietanką kokosową ). Gotuj dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Dopraw do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.
Podawaj gorące curry z ryżem, chlebkiem naan lub pieczonymi ziemniakami.
* ja mleczko kokosowe zastępuję śmietanką kokosową ( 200 ml śmietanki plus 50 ml zwykłej śmietany ), wtedy curry ma gęstszą konsystencję.

Naan bread
Składniki na 8 porcji :

500 g mąki pszennej
1 paczka drożdży instant lub 21 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4 łyżki jogurtu naturalnego (1 kubeczek )
110 g rozpuszczonego, ewentualnie klarowanego masła – połowa do posmarowania gotowych chlebków
około 150 ml ciepłej wody
oraz coś do posypania chlebków, np:

świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka
ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka
drobno posiekana cebula
sól morska
skórka cytrynowa
chilli
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj drożdże ( jeśli używasz świeżych drożdży – rozpuść je w niewielkiej ilości ciepłej wody ).
Dodaj jogurt i połowę masła. Stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie. Możliwe, że nie wykorzystasz całej wody.
Przełóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj przez około 8 – 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Podziel ciasto na 8 porcji, lekko wyrób i rozwałkuj cienkie owalne placki. Pod koniec “wwałkuj” w ich powierzchnię sezam lub inne ziarna, czy zioła.
Rozgrzej suchą patelnię oraz piekarnik ( funkcja grill ) na maksymalną temperaturę.
Układaj każdy z osobna placek na patelni, pozostaw na około 1 – 2 minuty, aż pojawią się bąbelki.
Zaraz potem przekładaj placki do piekarnika na grilla/ kratkę i piecz kilka minut – do momentu, aż powierzchnia zacznie przybierać brązowy kolor. Uważaj, bo placki mogą się szybko przypalić.
Wyjmij chlebki z piekarnika i posmaruj ich wierzch resztą masła. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Smacznego!

Chlebki nie opadną, jeśli ułożysz je oddzielnie, jeden obok drugiego. Gotowe “naan’y” można zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku – będą smakowały, jak świeżutkie. Uprzedzając Wasze pytania – to nie są chlebki pita i raczej nie nadają się do nadziewania różnymi dodatkami ( są dość delikatne ). Lepiej się sprawdzą do zagryzania, wymiatania sosu z talerza itd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation