Kuchnia

Kulinaria

naleśniczki

Składniki:

130 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 żółtka

1 łyżka rozpuszczonego masła

2 łyżki cukru

2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady

130 ml mleka

olej do smażenia

świeże owoce (sezonowe lub ulubione)

kawałek gorzkiej czekolady

Wymieszaj w misce przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier, a w oddzielnym naczyniu mleko oraz żółtka i masło. Następnie połącz suche i mokre składniki w jednolitą masę. Bezpośrednio przed smażeniem naleśników do ciasta dodaj posiekaną czekoladę (zachowaj trochę do dekoracji). Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej, aż naleśniki będą złotego koloru. Podawaj ze świeżymi owocami, posypane startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation