Kuchnia

wigilijne przepisy

Ryba w galarecie
dla 4 osób

Składniki

1 wypatroszony i sprawiony karp
1 pęczek włoszczyzny
1-2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
3 posiekane cebule
1 białko
sok z 1 cytryny
2 garście rodzynek
2 łyżki żelatyny
orzechy i rodzynki do dekoracji

Sposób przygotowania

Wypatroszonego i sprawionego karpia wraz z głową i ogonem pokrój w dzwonka, umieść w brytfance i zalej małą ilością wody. Dołóż obrane jarzyny (w całości, aby łatwiej było wyjąć je z wywaru). Przypraw cukrem, pieprzem i solą, podgrzewaj na małym ogniu, aż ryba się rozgotuje (2-3 godziny), uzupełniając wyparowaną wodę. Cebule zeszklij na maśle. Z wywaru z ryby wyjmij jarzyny, odcedź na sitku ugotowaną rybę, a potem dokładnie oddziel ją od ości. Wywar odszumuj, zagotowując go wraz z rozbitym białkiem (białko musi być świeże!). Do sklarowanego wywaru włóż mięso z obranej ryby i całą cebulę. Dodaj rodzynki, jeszcze raz zagotuj, dodaj sok z cytryny, ponownie dosłodź. Ewentualnie dodaj 2 łyżki żelatyny - galareta łatwiej się zetnie. Wymieszaj, przelej do salaterek. Poczekaj, aż stężeje, udekoruj orzechami i rodzynkami. Podawaj z chałką wigilijną z masłem.

Autor
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation