Kuchnia

Serniki na zimno

Smaki Alzacji : Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową
Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową
przepis własny

Składniki:
1 szklankę ugotowanej jaglanki
100g masła
700g mleka
150g cukru
50g cukru pudru
300g mrożonych jagód + do dekoracji
2 kremowe serki Arla Apetina naturalne
150g kruchych ciastek lub biszkoptów najlepiej podłużnych
3 łyżki agar agar
laska wanilii
makaroniki do dekoracji

Przygotowanie:
Wyłóż formę 25cm papierem do wypieków, obłóż biszkoptami, nie trzeba ich nakrapiać, ponieważ masa jest dość mokra, nasączy biszkopty. Zagotuj mleko z wanilią, cukrem (150g) oraz masłem, ugotowaną jaglankę przełóż do thermomixa, dodaj połowę mrożonych jagód oraz połowę gorącego mleka i zmiksuj na gładką pulpę. Do pozostałego mleka dodaj agar i ponownie zagotuj, następnie dodaj do masy znajdującej się w thermomixie i raz jeszcze zmiksuj. Masę przelej do foremki wyłożonej biszkoptami i wstaw na chwilę do zamrażalnika, agar bardzo szybko ściąga, nie trzeba zbyt długo czekać. W tym czasie zmiksuj kremowy serek naturalny z pozostałymi jagodami oraz cukrem pudrem (50g), wyjmij sernik z zamrażalnika, ściągnij rant i wyłóż na wierzch masę serowo jagodową, niedbale rozprowadź po wierzchu, posyp odrobiną jagód oraz pokrusz makaroniki i możesz podawać :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation