Kuchnia

kuchnia

Pappardelle w sosie z brie i brokułami, podane z grillowanym kurczakiem

Składniki (dwie porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- makaron pappardelle
- brokuł
- 300ml śmietanki 30%
- ser brie nadziewany pesto i cebulką (kupiłam w Lidlu, jednak z powodzeniem można zastąpić brie z dodatkiem pesto i drobno posiekaną cebulką)
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku


Mięso Pierś oczyszczamy, lekko rozbijamy i marynujemy w oliwie z oliwek, ziołach prowansalskich i czosnku. Odstawiamy na 30 minut. Na funkcji grill opiekamy mięso w piekarniku przez około 15 minut - 7 z jednej, 7 z drugiej strony.
Sos i makaron Na patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Do sosu dodajemy różyczki obgotowanego brokuła oraz ugotowany wcześniej makaron.
Kurzaka kroimy na kawałki. Podajemy oprószone pieprzem i solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation