Kuchnia

SŁODKOŚCI

Kruche tartaletki z białą czekoladą | Kuchnia w formie
Składniki:

ciasto:

125 g cukru pudru
250 g mąki
125 g masła o temepraturze pokojowej
1 jajko
laska wanilii
nadzienie:

tabliczka białej czekolady
szklanka śmietany 30 lub 36%
2 łyżeczki likeru amretto lub kokosowego
pół szklanki płatków migdałowych
Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarenka i wymieszać je z cukrem. Mąkę wsypać do miski, dodać masło i wybrabiać palcami albo nożem, tak by składniki szybko się połączyły. W cieście zrobić wgłębienie, wbić jajko i posypać je cukrem z wanilią. Szybko i energicznie wyrobić. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć ciastem foremki. Piec około 20 minut w 175 stopniach. Ciasto powinno przez pierwsze 10 minut być obciążone kulkami ceramicznymi lub ziarnami fasoli wyłożonymi na papierze do pieczenia.

Krem:

Czekoladę połamać na kwałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i mieszać aż masa zgęstnieje. Wlać liker dobrze wymieszać, dodać połowę płatków migdałowych. Pozostałe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi wystudzone tartaletki. Wcześniej jednak trzeba poczekać aż krem wystygnie i zimnym napełniać upieczone ciasto. Gotowe tartaletki wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation