Kuchnia

ciasta

Schabowe roladki z kapustą i pomidorami - przepis


Składniki:
6-8 kotletów schabowych bez kości
1/2 główki młodej kapusty
2 twarde pomidory
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
chili w proszku lub płatkach
sól, pieprz
Kotlety schabowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz chili (wg uznania). Przykrywamy je aby nie obeschły i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie szatkujemy kapustę, a następnie gotujemy ją przez około 3 minuty w osolonym wrzątku (1 łyżeczka soli na 1 litr wrzątku). Po tym czasie odcedzamy ją na sicie i studzimy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Farsz kapuściano-pomidorowy przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Wyjmujemy kotlety. Na każdy nakładamy porcję farszu zostawiając puste miejsce na brzegach. Zawijamy delikatnie krótsze boki i rolujemy roladkę wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladkę owijamy ciasno i szczelnie folią aluminiową. Owinięte roladki wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i rozwijamy z folii. Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Panierujemy roladki najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Schabowe roladki smażymy na gorącym oleju z każdej strony, aż staną się brązowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation