Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Placuszki z indyka:
1 pierś z indyka
1 cebula
2 jajka
100 g sera żółtego gouda
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
olej do smażenia

Opis przygotowania:

Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę. Wybić jajka. Zetrzeć ser – na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, mąkę, posiekany czosnek oraz natkę pietruszki i szczypiorek. Przyprawić curry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Powstałą masę nabierać łyżką i smażyć na gorącym oleju – podobnie jak placki ziemniaczane. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z surówką z pora, na którą przepis znajduje się poniżej.

Surówka z pora:
1 por
1 jabłko winne
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
sól
pieprz

Opis przygotowania:
Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Wymieszać z jabłkiem startym na tarce jarzynowej, połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation