Kuchnia

Kącik kulinarny

Zupa pieczarkowa kremowa - przepis | Olga Smile.com

SKŁADNIKI NA ZUPA PIECZARKOWA KREM

• 800 g pieczarek
• 3 cebule
• 4 spore ziemniaki
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 200 ml śmietany sojowej, krowiej, owsianej lub migdałowej
• sól
• czarny pieprz
• olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE ZUPA PIECZARKOWA KREM

1. Cebule obieram, kroję w talarki i smażę na złoty kolor. Dwie pieczarki kroję w plasterki i podsmażam do dekoracji.
2. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieram ze skórki i kroję w kostkę.
3. Do garnka z 2 litrami wody wkładam rozdrobnione pieczarki, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz podsmażoną cebulę. Doprawiam solą oraz pieprzem. Gotuję 30 minut.
4. Zupę przelewam do blendera i miksuje na jednolity krem. Dodaje śmietanę. Zupę próbuje i w razie potrzeby doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem.
5. Krem z pieczarek podaję ozdobiony podsmażonymi plasterkami cebuli oraz pieczarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation