Kuchnia

potrawy

orzechowiec z masą na gorąco

*foremka 27*40 cm
Składniki:
na ciasto:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki letniego mleka
na orzechy:
125 g masła
300 g orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
100 g cukru
na masę:
750 ml mleka
2 opakowania budyniu
200 g masła
3 łyżki cukru

Sodę rozmieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.
Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation