Kuchnia

Swieta 2016

Pierniczki na choinkę

Składniki:

600 g mąki pszennej
1 jajko
250 g masła
250 g miodu naturalnego
150 g cukru
50 g kakao (można dać mniej)
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań)

Lukier królewski

1 białko jaja
1 do 1,5 szklanki cukru pudru

Miód zagotować z masłem i cukrem. Wystudzić dobrze i wymieszać z jajkiem. Do przesianej mąki dodać sodę, kakao, przyprawę do piernika, masę miodową i wszystko razem zagnieść. Wstawić do lodówki, schłodzić, aż będzie stałe (w zależności od temp. w lodówce od godziny do kilku godzin). Rozwałkować na grubość ok. 5 mm, na blacie wysypanym mąką, wycinać wybrane kształty. Plastikową słomką wycinamy dziurki, przez które później można przełożyć sznurek. Wkładamy wycięte ciastka na kolejną godzinę do lodówki. Po wyjęciu układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. C. Po wyjęciu czekamy, aż całkiem wystygną.

Z białka i cukru pudru przygotowujemy lukier królewski (cukier puder przesiewamy!). Podałam ilość orientacyjną cukru, ponieważ zależy to od wielkości białka. Lukier ma być dość gęsty, jeśli chcemy robić drobne i dokładne dekoracje. Gęstość mniej więcej pasty do zębów. Lukier bardzo szybko schnie, więc zanim skończymy ostatniego piernika większość będzie już suchutka.

Zostaje tylko czekać na choinkę i zawiesić na niej nasze pierniczki :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation