Kuchnia

mięsne

Nina w kuchni: Wolno pieczony udziec jagnięcy, podawany z musem jabłkowym i sosem miętowym
1 cały udziec jagnięcy z kością/albo łopatka z kością (koniecznie z kością!) - ważą różnie - od ok. 1,3 - do 2,2 kg
1 duży pęczek świeżego rozmarynu
1 główka czosnku, podzielona na ząbki bez obierania
sól - 2 łyżeczki/10 ml, lub wg uznania
pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony) - 1 łyżeczka/5 ml, lub wg uznania
oliwa/olej - ok. 2 łyżek

ilość porcji: 1,3 kg mięsa wystarczyło dla 7 osób, jednak była to mała porcja - wystarczającą gdy podajemy jeszcze przystawki/pierwsze danie i deser, jeśli mięso ma być jedynym daniem, liczyłabym 2 kg (oczywiście waga z kością) na 6 porcji


Wykonanie:

Usunąć tłuszcz z mięsa (chyba, że nie ma go szczególnie dużo), ponakłuwać udziec w kilkunastu miejscach - ostrym nożem, w ten sposób przyprawy wnikną wgłąb mięsa.

Połowę łodyg rozmarynu i połowę ząbków czosnku włożyć na dno naczynia do zapiekania mięsa - gęsiarki, naczynia żaroodpornego czy innego z pokrywką, nadającego się do piekarnika np. brytfanny. Z braku takiego naczynia, możesz użyć dowolnej, odpowiednio dużej formy do zapiekania/pieczenia ciasta czy nawet głębokiej blachy z piekarnika, a mięso przykryć bardzo szczelnie podwójną warstwą folii aluminiowej - w ten sposób mięso nie wyschnie, bo folia aluminiowa skutecznie temu zapobiegnie - tak piekę np. indyka.

Mięso natrzeć oliwą, przyprawić solą i pieprzem, włożyć do brytfanny. Resztę rozmarynu i czosnku rozłożyć na mięsie.

W zależności od tego ile masz czasu, wybierz czas pieczenia.


Pieczenie jagnięciny w bardzo niskiej temperaturze (7,5 - 9 godzin): [rekomendowane]

Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i jego wieku. Kawałek udźca o wadze 1,3 kg był gotowy po 7,5 h.

Piekarnik nagrzać do temperatury 120° C/250° F. Piec jagnięcinę do czasu, aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.

Małe udźce mogą być gotowe po 6 godzinach, a duże dopiero po 9.

Po tym czasie odkryć brytfannę lub usunąć folię aluminiową, zwiększyć pokrętło temperatury grzania piekarnika do 240° C/ 475° F, piec przez kolejne 15-30 minut, aż mięso lekko się zarumieni. Jeśli nie lubisz zrumienionego mięsa, można pominąć ten etap.

Wyjąć brytfannę z piekarnika, a mięso z brytfanny - na deskę do krojenia, przykryć je folią aluminiową i pozwolić by mięso "odpoczęło" przez około 10 minut.

Można podawać bez sosu, polane sosem ). Koniecznie z musem z kwaśnych jabłek np. szarej renety czy papierówek (przepis poniżej).
Pieczenie jagnięciny metodą tradycyjną (3 - 4 godziny):
Piekarnik nagrzać do temperatury 240° C
Włożyć brytfannę do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 170° C

Piec jagnięcinę do czasu aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.

Wyjąć brytfannę z piekarnika, a mięso z brytfanny - na deskę do krojenia, przykryć je folią aluminiową i pozwolić by mięso "odpoczęło" przez około 10 minut.

Składniki: 5-6 dużych jabłek (ok. 1,3 kg) np. szarej renety

Jabłka, po uprzednim obraniu i wydrążeniu środka, pokroić na równe części (połówki lub ćwiartki) i smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, ewentualnie dodając 1-2 łyżki wody) do momentu, w którym staną się półtwarde i zbrązowieją. Tak przygotowane zostawić przykryte folią do wystygnięcia, a następnie zmiksować. Mus smakuje też świetnie w wersji na ciepło.

Przepis na sos miętowy Jamiego Olivera

Składniki:

2 łyżki/30 ml mąki
500 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego, domowej roboty
2 czubate łyżki kaparów
listki oberwane z 1 dużego pęczka mięty
2 łyżki/30 ml octu z czerwonego wina

Wykonanie:

, wylać z brytfanny większość tłuszczu, który wytopił się podczas pieczenia i wyrzucić wszystkie kawałki rozmarynu i czosnku. Będziesz potrzebować tylko po kilka łyżek gotowego sosu na porcję. Postawić brytfannę z resztą sosu z pieczenia na ogniu, wsypać mąkę i starannie wymieszać. Wlać bulion, przez cały czas energicznie mieszając i zdrapując z dna apetycznie przypieczone soki. Dodać kapary, zmniejszyć płomień i gotować przez kilka minut na maleńkim ogniu.

Drobniutko posiekać miętę i pod sam koniec gotowania dodać do sosu razem z octem z czerwonego wina, a następnie od razu przelać sos do sosjerki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation