Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Urszula

OSTRA ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM


Składniki:
- makaron (najlepiej świderki) - 500 gramów
- słoiczki przecieru pomidorowego (małe) - 3 sztuki
- pomidory bez skórki - 0.5 kilograma
- przyprawy (chili, słodka papryczka, pieprz, sól)
- mięso mielone - 1 kilogram
- ziele angielskie
- duże pieczarki - 4 sztuki
- liść laurowy
- cebule - 2 sztuki
- starty żółty ser - 150 gramów
- Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr - 1 opakowanie
- oliwa


PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotuj al dente.
2. Na rozgrzanej oliwie na patelni zeszklij posiekaną cebule. Dodaj mięso i pieczarki. Smaż całość aż zrobi się lekko rumiana. Po przesmażeniu przypraw je chili i słodką papryką.
3. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę.
4. Fix Knorr zmieszaj z 300ml wody. Wraz z zielem angielskim i liściem laurowym wlej do mięsa. Całość duś ok. 15 minut.
5. Formę do zapiekanki posmaruj oliwą i na dnie ułóż niezbyt grubą warstwę makaronu, następnie sosu mięsnego i tak na zmianę, do wyczerpania składników.
6.Ostatnią warstwę przysyp startym serem. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i piecz przez około 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation