Kuchnia

kuchnia

Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc:

6 jajek
2 cebule (2 x 10 dag)
20 dag drobiowej szynki w plasterkach (np. filet pieczony z indyka)
1 kabanos drobiowy (10 dag)
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
3 łyżeczki chrzanu
sól morska
pieprz
rzeżucha

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć bez tłuszczu na złoty kolor. Szynkę i kabanosa pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do zrumienionej cebuli dodać szynkę, kabanosa i czosnek. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Ostudzoną cebulę z szynką przełożyć do miski. Następnie dodać jajka, jogurt naturalny, musztardę i chrzan. Wszytko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na kilka godzin. Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation