Kuchnia

owoce morza

składniki, 4 porcje:

• 20 dużych krewetek black tiger *
• 4 ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki
• 8 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
• 4 pełne łyżki masła



do podania:

• pieczywo (po opieczeniu w tosterze grzanki można posmarować kawałkiem obranego czosnku
• kawałki cytryny do skropienia




* mogą być mrożone, najlepiej surowe (szare), w pancerzach, bez głów ale z ogonkiem. jeśli nie uda się nam ich zdobyć możemy użyć krewetek podgotowanych (pomarańczowych), już obranych. mniejszych krewetek dajemy odpowiednio więcej.


przygotowanie:
mrożone krewetki rozmrozić. obrać - jeśli mają pancerze - pozostawiając sam ogonek. krewetki naciąć nożem wzdłuż tułowia i usunąć ciemne jelito (czarna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. pomarańczowe (ugotowane) krewetki wystarczy rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
piekarnik nagrzać do 220 stopni. krewetki ułożyć w małych naczyniach żaroodpornych lub jednym większym naczyniu, dodać czosnek, pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. doprawić solą i położyć na wierzch kawałki masła. zapiekać przez około 6 - 7 minut (drobniejsze krewetki krócej). podawać prosto z naczynia skrapiając sokiem z cytryny i maczając grzanki w powstałym sosie maślanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation