Kuchnia

przepisy

Pasta z awokado, feta i czosnkiem

1 dojrzałe awokado
100 g fety
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
płatki chili
podłużny ciemny chleb
szczypiorek
kiełki np. słonecznika
łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Awokado rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i przy pomocy łyżki wydrążamy miąższ. Dodajemy fetę, czosnek, pieprz i chili. Dolewamy łyżeczkę soku z cytryny, aby awokado nam nie ciemniało i pasta miała piękny kolor. Miksujemy na gładką pastę (w miarę długo, aby ser był dobrze roztarty i nie było w naszej paście grudek). Jeśli trzeba (feta jest słona) doprawiamy solą.

Szczypiorek kroimy. Na kromkach chleba smarujemy pastę z awokado, posypujemy szczypiorkiem, dekorujemy kiełkami oraz świeżo mielonym pieprzem. Pasta z awokado to bardzo pyszna propozycja imprezowa. Zmniejszając jej pikantność możemy podać ją także starszym dzieciom na ich domowe przyjęcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation