Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zdrowe ciasto czekoladowe

Mąka pełnoziarnista – 1/3 szklanki
Mąka pszenna – 1/3 szklanki
Brązowy cukier – 3/4 szklanki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
Cynamon – 1/4 łyżeczki
Sól – 1/4 łyżeczki
Kakao w proszku (naturalne) – 1/2 szklanki
Mus jabłkowy (naturalny, bez cukru) – 2/3 szklanki
1 jajko
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Starta marchewka – 1 szklanka
Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kakao i sól. Dodaj mus jabłkowy, lekko ubite jajko, wanilię i startą marchewkę. Zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Uzyskaną masę wlej do posmarowanej margaryną lub spryskanej olejem formy na babkę (z tulejką). Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation