Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Powidła figowe bez cukru -

Składniki

ok 2 kg świeżych fig
sok z 2 cytryn

Wskazówki

6 godzin wolnowar - tryb high °C 5 słoiczków 200 g

Figi myjemy, pozbawiamy twardych ogonków i kroimy na pół. Zużywamy również te obite i popękane. Ważne, żeby nie były zepsute.

Owoce wrzucamy do misy wolnowaru i ustawiamy na 5 godzin w trybie high. Po upływie tego czasu przekładamy rozgotowane owoce do miski, lekko miksujemy blenderem, wkładamy z powrotem do wolnowaru i ustawiamy jeszcze na ok pół godziny, żeby odparować nadmiar soków. Tuż przed końcem dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryn.

Powidła nakładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i wstawiamy do gotującej się wody na ok 10 minut. Pokrywki powinny się zassać.

Powidła możemy przygotować w zwykłym garnku gotując je na małym ogniu kilka godzin. Musimy jednak pamiętać o tym, żeby je regularnie mieszać i nie przypalić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation