Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

WĘGIERSKIE CIASTO GERBAUD
ciasto:
520 g mąki,
2 łyżki cukru pudru,
½ łyżeczki sody,
1 szczypta soli,
2 żółtka,
1 jajko,
300 g masła,
1 opakowanie suszonych drożdży,
125 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

nadzienie:
400 g orzechów włoskich,
500 g dżemu morelowego,
150 g cukru

polewa:
150 g czekolady deserowej,
2 łyżki masła

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą, solą i drożdżami, przesypać na stolnicę, dokładnie posiekać z masłem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić je na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości foremki 25 x 30 cm, podsypując mąką.
Orzechy włoskie zmielić.
Dżem morelowy wymieszać z cukrem.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę ciasta. Rozsmarować 1/3 dżemu i posypać 1/3 orzechów włoskich. Przykryć drugim płatem ciasta, posmarować 1/3 dżemu i posypać 1/3 orzechów. Czynności powtórzyć. Na wierzchu powinna znaleźć się ostatnia warstwa ciasta.
Formę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę (ciasto lekko podrośnie, ale niewiele).
Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (tj. w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), dokładnie wymieszać i polać ciasto.

Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation