Kuchnia

andzia

Tort marchewkowy

5 jajek, osobno białka i żółtka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt wanilii (używam w saszetkach Dr.Oetkera z Niemiec)
7 łyżek oliwy (użyłam oliwy z oliwek)
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki miodu jasnego
2 duże marchewki starte na drobnych oczkach
2 garście płatków migdałowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów laskowych (uprażonych na patelni i zmielonych delikatnie w blenderze)
100g suszonych śliwek kalifornijskich (pokrojonych w paseczki)
6 krążków ananasa z puszki, odcedzonego i pokrojonego w większe kawałki
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
7 goździków (zmielonych w blenderze)
2 łyżeczki cukru białego drobnego do ubicia białek


KREM:
duże opakowanie serka mascarpone 250g
puszka mleka kokosowego (zimnego z lodówki)
2 serki Twój Smak z Piątnicy
ekstrakt z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 kieliszki Malibu
4 łyżki cukru pudru


PONCZ:
sok wyciśnięty z cytryny
pół szklanki syropu z ananasów z puszki
4 kieliszki Malibu

Ciasto:
Przygotować tortownicę 25cm. Wyłożyć pergaminem, tylko spód, reszta papieru może wystawać poza obręcz. Posmarować masłem. Po przygotowaniu wszystkich składników i ich pokrojeniu, czy też rozdrobnieniu nagrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.
Żółtka zmiksować z cukrem i miodem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii i dodawać po łyżce oliwy. Miksować na najwolniejszych obrotach miksera, dodać startą marchew, orzechy i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Następnie dodać wiórki kokosowe, ananasy, śliwki, płatki migdałowe i wszystkie przyprawy. Delikatnie wymieszać. Odstawić.
Ubić białka na sztywno z 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać z powstałą masą. Najlepiej delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki.
Wylać ciasto do tortownicy, rozłożyć równomiernie i wstrząsnąć blaszką. Wstawić do piekarnika, piec 60 minut.
Po tym czasie ciasto marchewkowe powinno być gotowe, jeśli macie wątpliwości użyjcie drewnianego patyczka by się upewnić.
Ciasto wystudzić na kratce i wyłożyć na paterę lub duży płaski talerz.
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Krem:
Do dużego naczynia wyłożyć ser mascarpone i serki Twój Smak, zmiksować z cukrem pudrem, dodać zwartą część mleka kokosowego, otartą skórkę z cytryny i sok. Na końcu malibu. Spróbować krem, czy nam odpowiada. Można ewentualnie zwiększyć ilość soku, malibu lub dodać jeszcze płynnego mleka z puszki. Masa musi być puszysta i dać się dobrze rozsmarować.


Poncz:
Wymieszać wszystkie składniki ponczu.


Nasączyć każdy blat ponczem, powoli i cierpliwie by ciasto go wchłonęło i przekładać kremem. Wierzch i boki również.
Ja udekorowałam swój tort migdałami i wstążkami z marchewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation