Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierniczki z Norymbergi
Składniki na 20 dużych pierniczków (9 cm średnicy):
150 g miałkiego brązowego cukru
50 g płynnego miodu*
120 g białka (u mnie z 3 dużych jajek)
250 g zmielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni
50 g posiekanych orzechów laskowych, podpieczonych na suchej patelni
20 g mąki pszennej
20 g przyprawy korzennej do pierników
10 g proszku do pieczenia
50 g masy marcepanowej, startej na tarce
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej

Ponadto:
20 opłatków do pierniczków o średnicy 9 cm (zamiast można użyć wafli)
60 migdałów bez skórki, do dekoracji

W naczyniu wymieszać białka (nie ubijamy ich wcześniej) z miodem i cukrem, do połączenia. Dodać zmielone migdały, posiekane orzechy, mąkę pszenną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, masę marcepanową, kandyzowane skórki z cytrusów. Dobrze wymieszać, do połączenia (można mikserem). Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać niedużo zmielonych migdałów lub mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę białka.

Na dwie blachy do pieczenia wyłożyć opłatki. Na opłatki wyłożyć ciasto o grubości około 1.2 - 1.5 cm, pozostawiając 1 cm od brzegu opłatka wolny (pierniczek podczas pieczenia będzie rósł i przykryje cały opłatek). W każdy pierniczek wetknąć 3 migdały.

Blaszki pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny (nie przykrywając niczym), pierniczki powinny przeschnąć.

Po tym czasie piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut do zbrązowienia (nie za długo, by pierniczki nie były gorzkie). Podczas pieczenia 2 lub 3 razy otwierać piekarnik by wypuścić parę wodną. Po upieczeniu pierniczki będą bardzo miękkie. Pozostawić je do przestudzenia na blaszce, następnie przenieść na kratkę. Wystudzone polukrować.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody

Cukier rozprowadzić z wodą grzbietem łyżki do otrzymania płynnej konsystencji.

* Miód o stałej konsystencji należy podgrzać do uzyskania stanu płynnego, przestudzić.

Pierniczki można przechowywać do 3 miesięcy w zamkniętym pojemniku. Przez cały czas pozostają miękkie.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation