Uroda

zdrowie

Rokitnik
123RF
Rokitnik

Z owoców rokitnika warto przygotować przetwory na zimę. Dżemy, konfitury czy soki to znakomite źródło przede wszystkim witaminy C, ale także substancji odpowiedzialnych za wzrost odporności. Inne witaminy także występują w dużych ilościach. Rokitnik ma trzy razy więcej witaminy A niż marchewka, a witaminy E cztery razy więcej niż np. pestki słonecznika.

Przygotowanie przetworów nie jest trudne. Zebrane, przebrane i umyte owoce zasypujemy na dwa dni cukrem, a następnie smażymy dżemy, konfitury, lub gotując w małej ilości wody i następnie odciskając przez ściereczkę, przygotowujemy syrop. Rokitnik

Jesień to pora na zbiór wielu owoców. Wśród nich są także te rosnące w lasach i na polach. Znane i popularne zarówno w polskiej kuchni, jak i w medycynie ludowej, dziś trochę zapomniane. A szkoda, bo zawierają mnóstwo zdrowych składników, dzięki którym nasz organizm funkcjonuje o wiele lepiej.

Rokitnik rośnie głównie na północy Polski. Bardzo dużo tych krzewów, teraz obsypanych żółto-pomarańczowymi owocami, znajdziemy nad Bałtykiem, szczególnie na wydmach. Często jednak rokitnik jest sadzony w parkach także w innych miejscach Polski - jest bowiem odporny na trudne warunki atmosferyczne i bardzo dekoracyjny.

Owoce zawierają praktycznie wszystkie naturalnie występujące witaminy - zarówno te rozpuszczalne w wodzie, jak i w tłuszczu. Dlatego też są wykorzystywane i w kuchni i w medycynie. Wyciąg z oleju z rokitnika ma właściwości przeciwgorączkowe. Zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych i biegunkach, a także w okresie ciąży i karmienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation