Kuchnia

przetwory

Przepisy na przetwory: Kiszona kapusta pekińska - SE.pl

Kiszona kapusta pekińska

Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej, 3 duże słodkie papryki (zielona, żółta, czerwona), 2 świeże ostre papryczki, 4 duże cebule (2 białe i 2 czerwone), 2 główki czosnku, kminek, imbir i grubo mielony czarny pieprz do smaku, 2 łyżki soli

Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, chili i słodką paprykę oczyścić z gniazd nasiennych (trochę nasion papryki chili pozostawić do przyprawy), pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroicć w półtalarki, oczyszczone ząbki czosnku pokroić wzdłuż na połówki. Układać warzywa warstwami, przesypując cienką warstwą soli i przyprawami. Ubić aż kapusta puści sok. Całość nakryć talerzykiem i obciążyć kamieniem. Postawić w ciepłym pomieszczeniu (około 20 st. C. na około tydzień, aż na wierzchu soku zacznie powstawać cienka warstwa pleśni. Pleśń zebrać i odstawić kiszonkę do lodówki i kisić jeszcze około tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation