Kuchnia

słodko

Aby zrobić czekoladki z nadzieniem pomarańczowym, będziecie potrzebowali:
200 g białej czekolady
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1-2 łyżki miąższu, który został z pomarańczy podczas wyciskania soku
skórkę otartą z 1/2 pomarańczy
1 żółtko
1 kopiatą łyżkę cukru pudru
1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 3-4 łyżeczkach wody.

Białą czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pędzelek i smarujemy dokładnie cienką warstwą wnętrze foremek. Foremki wkładamy na kilka minut do lodówki. Następnie podgrzewamy czekoladę i ponownie smarujemy nią wnętrze foremek i znowu wkładamy je do lodówki. Czynności te powtarzamy 3-4 razy. Im więcej razy to zrobimy tym grubszą ściankę będą miały czekoladki. Następnie przygotowujemy nadzienie: żółtko ubijamy na parze z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niego sok, miąższ, skórkę z pomarańczy oraz namoczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Nadzieniem tym wypełniamy czekoladki do około 3/4 wysokości i odstawiamy do lodówki. Gdy nadzienie w czekoladkach stężeje, ponownie rozpuszczamy pozostałą czekoladę i dopełniamy nią foremki. Czekoladki zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation