Kuchnia

Na obiad

TOFU TIKKA MASALA

3 opakowania tofu

marynata:
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy

sos:
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1-2 łyżeczka kuminu
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki czarnuszki (niekoniecznie)
szczypta cukru
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 cebula
puszka pomidorów
sól
1 puszka mleka kokosowego
(opcjonalnie) 1/2 szklanki wody
(opcjonalnie) szklanka mrożonego groszku
świeża kolendra



❤ Odsącz z wody tofu. Zawiń go w papierowy ręcznik i połóż na nim coś ciężkiego, np garnek.
Zostaw na 10 minut. Następnie pokrój tofu w sześciany.

❤ Przesyp tofu do miski. Dodaj przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru i na koniec 2 łyżeczki mąki kukurydzianej bądź z ciecierzycy. Wymieszaj tak by kawałki tofu pokryły się w przyprawach.
Zamiast tofu możesz użyć podgotowanych różyczek kalafiora, kawałki wcześniej posolonego bakłażana lub cukinii.

❤ Rozgrzej patelnie z łyżką oleju i usmaż wszystek tofu na złoto. Przenieś na ręcznik papierowy.
LUB rozrzuć tofu na blaszce do pieczenia i piecz około 20 minut w 175 stopniach. Tofu stanie się super chrupkie i lekko suche. Ale to nic, po wrzuceniu do sosu nabierze delikatności i smaku. Polecam upiec tofu!


❤ W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju.

❤ Cebulę posiekaj w pióra i wrzuć do garnka.

❤ Dodaj wszystkie przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masala, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki czarnuszki, szczypta cukru, 1 łyżeczkę startego świeżego imbiru i 4 posiekane ząbki czosnku. Mieszaj i podsmażaj przez 4 minuty.

❤ Dodaj pomidory i gotuj przez 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

❤ Sos ostudź i zmiksuj np. przy pomocy blendera kielichowego. Sos dostanie pięknego pomarańczowego koloru. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodaj 1/2- 1 szklanki wody.

❤ Przelej sos z powrotem do rondla.

❤ Dodaj zielony groszek. Gotuj na małym ogniu, niech groszek stanie się miękki.

❤ Dodaj porządny chlust gęstego mleka kokosowego.

❤ Mieszaj tak by sos nabrał jednolitego koloru.

❤ Dopraw sos solą.



❤ Dodaj usmażone kawałki tofu.

❤ Dodaj listki świeżej kolendry.

❤ Jeśli sos jest za ostry dodaj soku z 1/2 cytryny.

❤ Podawaj z ryżem, kaszą lub chlebkami naan
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation