Kuchnia

pasty i sosy

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasta z fasoli i pieczonego czosnku


Pasta z fasoli i pieczonego czosnku

Składniki:

1 puszka białej fasoli, lub 1/2 szklanki suchej fasoli namoczonej i ugotowanej do miękkości
1 główka czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/3 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Główki czosnku nie obierać, odciąć jedynie wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku. Delikatnie nasmarować odrobiną oliwy i piec przez około 20 - 30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać - w razie potrzeby przykryć czosnek kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać do czasu, aż będzie miękki*.
Upieczony czosnek przestudzić. W między czasie gałązkę rozmarynu oskubać z liści, listki dokładnie posiekać a następnie w moździerzu lub w naczyniu blendera utrzeć razem z oliwa.
Czosnek wycisnąć z łupin, dodać do oliwy razem z resztą składników i utrzeć na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation