Kuchnia

Food - zupy

Zupa z soczewicą i pomidorami | Kwestia Smaku

50 g czerwonej soczewicy
500 g świeżych pomidorów
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy extra vergine
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 szklanki śmietanki 30%, z kartonika, słodkiej
2 łyżki posiekanej zieleniny np. bazylii lub kolendry lub natki pietruszki

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Dodać suchą soczewicę, przyprawy i wymieszać.
Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 15 - 20 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu zamieszać.
W międzyczasie w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i wymieszać ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation