KURCZAK PO WIETNAMSKU (ORYGINALNY)
Składniki
1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
30 ml sosu sojowego ciemnego
sól, pieprz biały
3 łyżki cukru
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
1 cebula
0,75 kg kurczaka- podwójny filet z kurczaka lub udka filetowane
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sos rybny, odrobina wody, brokuły
SERWOWANY NIEMAL WE WSZYSTKICH RESTAURACJACH CHIŃSKO WIETNAMSKICH BARDZO POPULARNE I SMACZNE
Etapy przygotowania
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać przyprawami. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni stale mieszając, inną metodą jest blanszowanie. Zagotować kawałki kurczaka we wrzątku ok. 5 minut, jeśli podoba ci się kolor czerwony skórki to do gotowania lub smażenia proszę dodać czerwonego barwnika spożywczego – odrobinę tzw.” na czubku noża”. Kurczaka wyłowić i odsączyć, przełożyć do miseczki, wywar usunąć. Czosnek rozgnieść praską i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na chwilę. Na patelni lub w woku zrumienić na karmel cukier z trzema łyżkami wody, gdy zgęstnieje wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka (UWAGA może buchnąć, pryskać), dodać odrobinę przyprawy 5 smaków i smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu stale mieszając żeby karmel znalazł się na całym kurczaku. Po usmażeniu dodać brokuły podzielone na małe różyczki, dolać sos sojowy, odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez następne 7 minut. Zagęścić skrobią wymieszaną w 2-3 łyżkach wody, (w miarę potrzeby aby nie zrobić papki), dalej mieszać do zgęstnienia, aby powstały sos pokrył mięsiwo i warzywa. Cebulę wcześniej pokroić w piórka, osobno podsmażyć na złoty kolor i wyłożyć na talerz. Na gorącą cebulę wyłożyć usmażone kawałki mięsa i warzyw. Gotowe. Danie podawać z ryżem i wietnamską surówką z kapusty białej. Przybrać zieloną dymką lub szczypiorem. Smacznego.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/kurczak_po_wietnamsku_oryginalny