Kuchnia

Wegan

Wegańskie brownie z nasionami chia | Kuchenne Wariacje
Składniki na brownie:

- 5 łyżek nasion chia
- 30 łyżek wody (ok. 400 ml)
- 3 łyżki kakao
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150g oleju kokosowego (w wersji książkowej jest 200g)
- 80 g migdałów
- 150 g orzechów włoskich
- 65 g syropu klonowego
- 80 g miodu
- sól

Składniki na kardamonową sól:
- garść gruboziarnistej soli himalajskiej lub morskiej
- 1 łyżka nasion kardamonu

Forma o średnicy 22cm (masa w formie winna mieć ok. 2 cm. wysokości).

Wegańskie brownie z nasionami chia

Migdały i orzechy rozdrabniamy blenderem na grubszą mąkę i przesypujemy do miski. Do drugiej miski wsypujemy nasiona chia i zalewamy wodą. Odstawiamy aż z nasion zrobi się kisiel. Chia-kisiel przekładamy do robota i ubijamy ok. 1 minuty z dodatkiem kakao, syropu klonowego i miodu.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy olej kokosowy, powoli mieszamy i rozpuszczamy wszystko do uzyskania jednolitej i gęstej masy.

Masę czekoladową przekładamy do masy chia i chwilę razem ubijamy. Dodajemy mielone orzechy i migdały i razem wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremki i wierzch posypujemy kardamonową solą (kardamon obieramy z łupinek i miażdżymy w moździerzu i mieszamy z solą).

Brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki aby się związało by można było łatwiej kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation