Wnętrza

Piękne wnętrza

*** CIASTO Z KONFITURĄ Z POMARAŃCZY, KAKAOWĄ BEZĄ I KREMEM OWSIANO – KAWOWYM ***
Ciasto:

280 g mąki pszennej
100 g drobnego brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
4 żółtka

Dodatkowo:

100 g orzechów włoskich
Beza (składniki podzielić na połowę – na dwa blaty)

8 białek
320 g drobnego cukru
50 g ciemnego kakao
Krem owsiano-kawowy:

60 g płatków owsianych
5 g masła
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
30 ml whisky
1,5 łyżki drobno zmielonej kawy + 45 ml wrzątku
JAK PRZYGOTOWAĆ
Blaty:

Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier trzcinowy oraz masło. Posiekaj nożem na małe kawałki, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zrób wgłębienie i dodaj żółtka. Zagnieć ciasto i podziel je na 2 równe części. Formę o wymiarach 31x20cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie pierwszą część ciasta. Na cieście rozsmaruj równomiernie połowę konfitury i posyp połową orzechów.



Przygotuj bezę:

białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo (to bardzo ważne) małymi partiami cukier. Na końcu delikatnie wmieszaj przesiane kakao (można delikatnie zmiksować końcówką do ubijania białek). Masę rozprowadź na warstwie konfitury i piecz w temperaturze 175 st. przez około 40 minut. Identycznie postąp z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudź.

Krem owsiany: Mleko wlej do garnka z grubym dnem. Dodaj 5 g masła, płatki owsiane, cukier i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok.20 minut – płatki powinny być miękkie, a mleko powinno się zredukować o ponad połowę. Pod koniec gotowania mieszaj owsiankę, aby się nie przypaliła. Ma powstać gęsta i kremowa „papka”. Odstaw do wystygnięcia. Kawę wsyp do filiżanki i zalej wrzątkiem – odstaw na 15 minut. Przecedź „fusy” na drobnym sitku. Miękkie masło przełóż do misy i utrzyj stopniowo dodając łyżką wystudzoną owsiankę. Na przemian dodawaj zimny napar kawowy i whisky cały czas ucierając. Masa powinna być puszysta i delikatna – smak masła nie powinien być wyczuwalny. Na pierwszym blacie równomiernie rozprowadź gotowy krem i przykryj kolejnym. Schładzaj przez minimum 2h w lodówce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation