Kuchnia

kuchniaa

Pikantna zupa z pieczonej dyni
Dynię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Pokrojone kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy oliwą (wystarczy 1 łyżka), doprawiamy solą i pieprzem, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 40 minut.
Pieczemy też ziemniaki i marchewkę.

W międzyczasie cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę bądź ścieramy na tarce. Siekamy również papryczkę chili. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Gdy oliwa osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucamy na nią posiekaną cebulę oraz papryczkę i chwilkę smażymy.

Następnie do garnka wlewamy litr bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa z dyni na ostro zacznie się gotować, dodajemy dynię i warzywa, słodką paprykę oraz chili w proszku. Gotujemy całość przez 10 minut, po czym zupę blendujemy.
Zupę z dyni najlepiej podać z grzankami, paseczkami chili i zieloną cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation