Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Dania obiadowe - drób

Piersi kurczaka w pikantnej marynacie

podwójna filet z kurczaka
Marynata:
1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska)
1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
Przygotować marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste.
Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową lub dać do rękawa i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st C.Można również skorzystać z patelni grillowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation