Kuchnia

Azja smaki

Chiński sos śliwkowy

przepis na ok 2,5 l

składniki:

2 kg śliwek, wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki
750 g nie zbyt słodkich jabłek, obranych, wydrążonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w 1 cm kawałki
1 średnia czerwona cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, posiekane
500 g drobnego cukru
500 g ciemnego cukru muscovado
2 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie słupki
2 świeże chili, wydrążone z nasion i posiekane
2-4 suszone chili
300 ml octu ryżowego (o oryginalnym przepisie Nigella podaje 750 ml, jednak jak dla mnie to zdecydowanie za dużo)
2 łyżeczki chińskiej przyprawy „pięć smaków”
2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej
1 kawałek kory cynamonu
wykonanie:

Wszystkie składniki włóżcie do dużego garna z grubym dnem. Wymieszajcie drewnianą łyżką i duście na średnim ogniu przez 1 i 1/2 godziny co jakiś czas mieszając. Sos powinien delikatnie bulgotać ale nie gotować się. Sos powinien mieć konsystencję dżemu, po ostudzeniu jeszcze zgęstnieje
Usuńcie korę cynamonu i skórkę z pomarańczy. Jeżeli kawałki owoców będą wyczuwalne zmiksujcie sos blenderem
Przełóżcie do wyjałowionych słoików i bardzo dokładnie zakręćcie. Słoiki Wstawcie do dużego garnka wypełnionego wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadźcie do wrzenia. Pogotujcie weki ok 15 min po czym przechowujcie w chłodnym i ciemnym miejscu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation