Kuchnia

Przepisy

Ślimaczki z szynką i serem - Przepis - Przekąski na Imprezę

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
plasterki ulubionej szynki
plasterki lub tarty ulubiony ser (np. mozzarella)
ketchup (najlepiej domowy)

opcjonalnie: świeże lub suszone zioła

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Smarujemy ketchup i układamy na nim szybkę i ser (na całej powierzchni). W tym momencie możemy posypać wszystko świeżymi lub suszonymi ziołami. Zwijamy ciasno w rulon (szerszy bok ciasta). Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na ślimaczki – kawałki około 2 centymetrowe. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, farszem do góry.

Piekarnik rozgrzewamy do około 240 stopni, wkładamy nasze ślimaczki z szynką i serem na około 15-20 minut (powinny ładnie urosnąć i się zrumienić). Gorące ślimaczki podajemy z dowolnymi sosami (ja z domowym ketchupem).

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation