Kuchnia

desery

Pianka malinowa z czekoladowymi sercami - praktykulinarni

8 porcji
Przygotowanie: 20 minut plus chłodzenie 30 minut
Gotowanie: 12 minut
Porcja: 422 kcal

Składniki:
Ciastka:
Masło 90 g
Mąka 150 g
Cukier 2 łyżki
Kakao 2 łyżki
Jajko 1 szt.

Mus:
Maliny mrożone 400 g
Cukier trzcinowy 3 łyżki
Śmietanka 30 proc. 600 ml
Żelatyna 3 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier, mąkę i kakao, rozdrobnij dłońmi masło, żeby uzyskać kruszonkę, dodaj jajko, zagnieć (w razie potrzeby dodaj łyżeczkę zimnej wody), uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź przez 20 minut.
Maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i 3-4 łyżki wody, podgrzej, żeby owoce się rozpadły, do gorących wsyp żelatynę, wystudź. Teraz maliny możesz zmiksować w malakserze, wtedy mus będzie idealnie gładki.
Kremówkę ubij i wciąż ubijając dodawaj partiami maliny z żelatyną (zostaw 2 łyżki malin do dekoracji). Mus przełóż do szklanek, polej malinami, schłodź przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, wytnij serca (resztki ciasta rozwałkuj ponownie i wytnij), ułóż na blasze wyłożonej papierem, wstaw do lodówki jeszcze na 10 minut. Piecz w temp. 180 stopni przez 12 minut. Wystudź, podawaj z musem.

Pomysły:
Pianka malinowa będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz do niej pół tabliczki białej czekolady (zrezygnuj wtedy z dodawania cukru do malin). Stopioną i przestudzoną dodaj do ubitej śmietany razem z owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation