Kuchnia

Foody

Pierogi z dynią zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki na około 30 niewielkich pierogów

Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczka soli
Do większej miski przesiać obie mąki, zrobić wgłębienie, wsypać sól i zagniatając powoli dolewać wody. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i miękkie, gdyby wyszło za twarde dodać wody. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na bok i przykryć ściereczką by jeszcze zmiękło.

Farsz:
150 g białego sera na wagę
250 g ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki piure z dyni*
mała cebula
kurkuma
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
Cebulę drobno posiekać lekko posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Ser z piure z dyni rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać lekko ciepłe ziemniaki oraz podsmażoną cebulkę i dalej rozgniatać. Można też wszystko przepościć przez maszynkę do mięsa. Ja wolę używać widelca, później jest mniej mycia ;) Do farszu wsypać 1/2 łyżeczki kurkumy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, za pomocą szklanki wycinać kółka i nakładać po kopiastej łyżeczce farszu. Pierogi dokładnie zlepić i gotowe układać na posypanej mąką stolnicy.
Zagotować duży garnek osolonej wody, gdy będzie już mocno wrzała powoli wrzucać pierogi. Po chwili delikatnie zamieszać, a gdy wypłyną na powierzchnię odczekać jeszcze pół minuty i wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane pierogi odkładamy na wysmarowany oliwą talerz. Podobnie postępujemy z kolejną partią pierogów.

Sos pomidorowy:
6 dużych mocno dojrzałych pomidorów (około 1,5 kg)
1 cebula,
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka cukru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Tak przygotowane pomidory przetrzeć przez maszynkę do przecierów. W rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Odparować do konsystencji sosu. Gdy będzie już wystarczająco gęsty, wlać mleko kokosowe, cukier i doprawić gałką, solą i pieprzem.
Sos wylewamy do formy żaroodpornej, na wierzchu układamy wcześniej ugotowane pierogi. Zapiekamy bez przykrycia przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Podajemy polane mlekiem kokosowym i posypane świeżą bazylią lub kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation