Kuchnia

Koktajle

mus bananowy

składniki
półtora szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
sól
2 łyżki cukru
sok i skórka otarta z cytryny
3 duże, bardzo dojrzałe banany
świeże listki melisy

wymieszaną z zimnym mlekiem kaszę mannę stawiamy na średnim ogniu, dodajemy szczyptę soli i cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając.
gdy zgęstnieje, gotujemy nadal, mieszając od czasu do czasu do miękkości. odstawiamy do wychłodzenia.

banany rozrabiamy w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny.

chłodną kaszkę ubijamy robotem, gdy się spulchni, dodajemy małymi partiami banany i nadal ubijamy, aż powstanie puszysty, o pięknej barwie mus.

rozkładamy do pucharków zaraz po przygotowaniu, wierzch deseru przybierami swieżym listkiem melisy.

deser dla dorosłych możemy polać kieliszkiem likieru bananowego, lub pomarańczowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation