Kuchnia

Jadłabym...

ROSÓŁ IDEALNY:

Jest kilka rzeczy, o których musisz pamiętać podczas przygotowywania wywaru rosołowego. Może wydawać się, że to drobiazgi, ale jeśli ich nie zaniedbasz, możesz mieć pewność, że otrzymasz perfekcyjny bulion za każdym razem.

1. Użycie wyłącznie jednego rodzaju mięsa jest w porządku, a wręcz pożądane w niektórych przypadkach, ale pamiętaj, że użycie mięs mieszanych pozwoli uzyskać rosół bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

2. Niewłaściwie jest używać wyłącznie czystego mięsa. Jeśli możesz, użyj mięsa z kośćmi - nadadzą Twojej zupie wyśmienitego aromatu.

3. Gotowanie mięsa stanowi najbardziej czasochłonną część gotowania wywaru. Nie powinieneś dodawać warzyw zbyt prędko, w przeciwnym razie mogą rozpaść się, absorbując i niepotrzebnie zaśmiecając zupę.

4. Nigdy nie dodawaj wszystkich przypraw na początku gotowania, ponieważ wygotują się i stracą aromat.

5. Rosół będzie smakowo lepszy, jeśli dodasz do niego nieco soli podczas gotowania, ale straci wtedy na przejrzystości. Aby uzyskać klarowny rosół, dopraw solą po ugotowaniu.

6. Aby uzyskać idealnie przejrzysty wywar, nie przykrywaj podczas gotowania i nie doprowadzaj do wrzenia - gotuj na bardzo wolnym ogniu, bez przykrycia.

7. Gotowanie rosołu wymaga czasu. Upewnij się, że masz go dość, przynajmniej 4 - 6 godzin. Chodzi o to, aby wszystkie soki wygotowały się z mięsa i przedostały do wywaru.

8. Kiedy rosół jest gotów, wyjmij wszystkie warzywa, aby niepotrzebnie nie absorbowały go i nie zaśmiecały jeszcze bardziej.

9. Jeśli nie zamierzasz użyć wywaru od razu, schłódź go powoli, pozostawiając odkryty przez kilka godzin lub przez noc, zanim włożysz go do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation