Kuchnia

Faszerowane

Mój pomysł na faszerowanego bakłażana

Do przygotowania (4 porcji) będziemy potrzebowali:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 100 g ryżu (używam ryżu gotowanego w torebce, bo przyśpiesza pracę)
- 500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
- ser żółty np. gouda (wsypałam około 3 startych na dużych oczkach tarki garści + do posypania na wierzchu, by się zapiekło)
- 1 puszka pomidorów (dobrze jest zmiksować blenderem przed dodaniem)
- 2-3 średniej wielkości cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- duże ilości przypraw: oregano suszona, bazylia, suszona, troszkę tymianku (jak ktoś lubi), słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony, troszkę warzywka

Bakłażany musimy wydrążyć zostawiając około1-1,5 cm "boczki". Tak przygotowane "foremki" solimy i odstawiamy na 15 minut, po czym je myjemy z tej soli i układamy na ręczniku papierowym, by wyschły. Środki bakłażana kroimy i dodamy do farszu.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na olej, szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonych środków bakłażana i podsmażenie. Gdy już wszystko zmięknie wyciągamy na talerze i na tej samej patelni smażymy mięso mielone. Gdy będzie gotowe dodajemy wcześniej przygotowane cebulę, czosnek i bakłażana - dusimy razem. W międzyczasie gotujemy ryż. Następnie wrzucamy go do pozostałych składników, dodajemy puszkę pomidorów i dusimy. Przyszedł czas na przyprawy - wrzucamy troszkę warzywka, by dostało soli, następnie papryki słodkiej 1-2 łyżeczki, ostrej - jak kto lubi pikantnie, oregano i bazylii w duuuuuużych ilościach (należy próbować, by wiedzieć, by czy już wystarczy, czy jeszcze) oraz szczyptę tymianku. Oczywiście do wszystkiego można użyć świeżych ziół, jak ktoś woli :)
Następnie zestawiamy z gazu, dodajemy 2-3 garści sera tartego na dużych oczkach tarki i mieszamy. Nakładamy do przygotowanych foremek, tak by wypełnić 4 sztuki i były jeszcze kopczyki. Na wierzchu posypać tartym serem.
Pieczemy w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Dobrze jest zostawić rozcinając bakłażana - ogonki, będzie wyglądał jak danie w łódeczce :)

Życzę smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation