Kuchnia

przepisy

MAKARON Z FETA I SZPINAKIEM.
6 porcji.

50 g pinioli (dałam słonecznik)
2 łyżki oliwy czosnkowej (lub 2 łyżki zwykłej oliwy + 2 wyciśnięte ząbki czosnku)
1 cebula
500 g krótkiego makaronu
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
500 g mrożonego szpinaku w liściach (może być świeży)
200 g sera feta
3-4 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz

Makaron ugotować al`dente. Odlać trochę wody z gotowania makaronu. Piniole uprażyć na suchej patelni aż sie zrumienią. Odstawić.
Cebulę pokroić na plasterki. Podsmażyć na oliwie aż się zeszkli. Kiedy zacznie nabierać złotego koloru, posolić. Gdy już będzie ładnie wysmażona dodać ziele angielskie. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to teraz go dodajemy (świeży 1 minutę przed końcem robienia potrawy). Często mieszać. Dodać wodę, którą wcześniej odłożyliśmy z gotowania makaronu. Dorzucić pokruszoną fetę, piniole i parmezan.
Wsypać ugotowany makaron, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation