Kuchnia

Smakowite obiady

Orientalny makaron z dynią puree i boczkiem
Orientalny makaron z dynią puree i boczkiem
SKŁADNIKI:


400 g pokrojonej w kostkę dyni (o ładnym, soczystym kolorze)
150 g makaronu Tao Tao ze słodkich ziemniaków
100 g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao
1 łyżka sosu teriyaki Tao Tao
4 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka kuminu
1 czubata łyżeczka curry
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
plastry wędzonego boczku
sezam biały i sezam czarny
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
W małej miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek, kurkumę, kumin i curry i dodać do miski z pokrojoną dynią. Wymieszać dokładnie i przełożyć na wyłożoną papierem blachę, piec w temp. 200 stopni ok. 20-25 min. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniach (może to być tylko makaron ryżowy lub inny np spaghetti). Gotowy makaron odcedzić na sicie i przełożyć na patelnię. Dodać 3 łyżki sosu sojowego i sos teriyaki oraz biały sezam. Podgrzewać do odparowania płynu, aż makaron zmieni kolor (2 min.). Upieczoną dynię zmiksować na puree, doprawić solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego. Ja wymieszałam tylko makaron ze słodkich ziemniaków z sosem i sezamem. Makaron podawać z aromatycznym sosem dyniowym, kleksem kwaśnej śmietany, boczkiem uprażonym na suchej patelni w ilości dowolnej. Posypać natką pietruszki i czarnym sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation