Kuchnia

Kulinaria

Ciasto na pizze

Składniki na ciasto:

250ml letniej wody
1 płaska łyżka cukru
30g drożdży
400g mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
20g masła
1 łyżka oliwy z oliwek

Wierzchnią część pizzy można wypełnić składnikami wedle upodobania.
My dla przykładu proponujemy następujące rozwiązanie:

Składniki na wierz pizzy:

2 cebule
0,5 kg obranych pieczarek
05, kg startego sera żółtego
szynka
salami
ketchup
oregano
bazylia
łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do letniej wody wsyp cukier i zamieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj drożdże i raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Drożdże odstaw w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut dopóki nie pojawią się pęcherzyki.
Przesiej mąkę, do której dodaj sól, masło i oliwę z oliwek. Utwórz dołek do którego wlej gotowe drożdże. Całość wymieszaj, najlepiej łyżką do uzyskania miękkiego ciasta.
Wyciągnij ciasto z miseczki na oproszoną mąką stolnicę i wyrób je aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kiedy będzie gotowe włóż je do naczynia (wcześniej oproszonego mąką) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż do wyrośnięcia.
Po określonym czasie kiedy ciasto już urośnie należy je rozwałkować lub ręcznie uformować na grubość i wielkość tak aby pasowało do posiadanej przez Ciebie blachy. Ciasto można podzielić na kilka części tworząc kilka mniejszych pizz.
Wypełnij wierz pizzy wg. swoich upodobań.
Piecz ok. 40 min w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 170 st.


Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation